Babka na dwa kolory

0 (0 ocen)

Łatwe, szybkie i wilgotne ciasto bez dodatku jajek, mleka i margaryny.

Składniki:

  • - Mąka pszenna 2,5 szklanki
    - Kakao 1,5 łyżki
    - Cukier puder 1 szklanka
    - Sól 0,5 łyżeczki
    - Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    - Oliwa z oliwek 5 łyżek
    - Woda niegazowana 1,5 szklanki
    - Olejek do ciasta

Babka na dwa kolory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 2. Do sypkich składników wlewamy wodę, oliwę z oliwek oraz kilka kropel dowolnego olejku do ciasta. Całość miksujemy na jednolitą masę.
  • 3. Połowę ciasta odkładamy do drugiej miski i wsypujemy do niej kakao. Ponownie miksujemy, aby kakao połączyło się z ciastem.
  • 4. Blachę o wymiarach 33x12 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej kakaowe ciasto i rozprowadzamy je równomiernie po całej formie. Na wierzch wylewamy jasne ciasto i wyrównujemy je łyżką. Pieczemy ok. 30-35 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy