Babka drożdżowa z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealna alternatywa dla klasycznej babki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    -2 szkl mąki
    - ¾ kostki margaryny
    -1/2 szkl mleka
    -30g drożdży(ja dodaje całe opakowanie, czyli 100g; na 30g wygląda jak naleśnik;p)
    -1/2 szkl cukru
    -5 żółtek
    -100 g rodzynek

Babka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę roztopić w garnku i ostudzić. Rodzynki moczyć w ciepłej wodzie, aż napęcznieją, osączyć, oprószyć mąką. Do miski przesiać resztę mąki, dodać rozczyn, tłuszcz, żółtka i pozostały cukier. Ciasto wyrobić rękoma i dodać rodzynki. Formę do babki natłuścić i przełożyć do niej ciasto. Odstawić na 30 min. Piec przez 45 min w tem 190C.

Porady

Rada nr 1. Rodzynki można sparzyć wodą dzień wcześniej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy