Babka bananowo – makowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wilgotna, puszysta z makiem i bananami!

  • 30 min

Składniki:

  • 6 foremek na babki o pojemności 250ml lub standardowa forma z kominem
    Składniki:
    160g obranego banana – może być nawet ok. 200g
    100 g miękkiego masła
    250 gram mąki
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki maślanki truskawkowej – może być naturalna
    1/3 szklanki oleju
    2 jajka
    3 łyżki maku
    Cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Babka bananowo – makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, wsypać mak. Banany zmiksować z maślanką na puree. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, następnie po łyżce oleju, gdy składniki się połączą wlewać stopniowo puree bananowe. Na koniec miksując na średnich obrotach wsypywać partiami mąkę. Utrzeć aż masa stanie się gładka i jednolita. Ciasto przelać do foremek posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Dowolnie udekorować.

Porady

czas pieczenia zmienia się w zależności od tego, jaka jest wykorzystana forma do pieczenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy