Babeczki z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubię te babeczki, bo to dobry zamiennik kupnych i kalorycznych przekąsek.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
    ok. 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
    5 łyżek otrębów
    2 łyżki płatków owsianych
    1czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka kakao
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    1 banan
    3 płaskie łyżeczki cukru (opcjonalnie)
    szczypta soli

Babeczki z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepłucz kaszę jaglaną zimną a następnie wrzącą wodą. Wsyp do garnka i zalej 1 szklanką wody. Gotuj aż kasza wchłonie wodę.
  • 2. Ugotowaną kaszę wymieszaj z mąką, otrębami, płatkami owsianymi, kakaem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem.
  • 3. Wymieszaj w osobnej misce jajko z mlekiem, a następnie dodaj to do suchych składników. Na samym końcu dodajemy rozgniecionego banana i wszystko mieszamy.
  • 4. Formę do muffinów wykładamy papilotkami lub natłuszczamy, nakładamy masę na wysokość papierków (babeczki nie rosną za bardzo).
  • 5. Pieczemy ok. 25 minut 1 180 stopniach.

Porady

Zamiast banana możesz użyć innych owoców, a zamiast cukru możesz użyć słodzika lub miodu.

Komentarze

Podobne przepisy