AKSAMITNA ZUPA Z LASU

0 (0 ocen)

  • 45 min

WYSMIENITA ZUPA DLA SMAKOSZY GRZYBÓW.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 LITRA WYWARU WARZYWNEGO
    50 DAG MASLAKÓW
    2 CEBULE, 5 ZIEMNIAKÓW
    10 DAG DROBNEGO MAKARONU
    PO 3-4 ZIELA ANGIELSKIEGO I PIEPRZU
    3 ŁYŻKI MASŁA, 1 LIŚC LAUROWY
    PO KILKA GAŁAZEK SZAŁWI i TYMIANKU

Aksamitna zupa z lasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maslaki oczyscic umyć i pokroić na małe częsci. Cebule obrac i posiekać. W dużym garnku rozpuscic masło i zeszklic cebule, a nastepnie dodać grzyby. Do garnka wlać 5 łyżek bulionu, sól, ;isc laurowy, a także ziele angielskie i pieprz. Maślaki dusic pod przykryciem do miekkości i wlac bulion. Ziemniaki obrac i pokroić w drobna kostkę, wrzucic do zupy. Po 15 minutach od dodania ziemniaków wsypać makaron i dalej gotowac. Szałwię i tymianek umyć. posiekać i wrzucic do garnka. kiedy ziemniaki i makaron będą miekkie, zdjac z ognia. Podawac z pieczywem żytnim.

Porady

zAMIAST SZAŁWI I TYMIANKU MOZNA DODAC POKRZYWE.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy