1 i 1/2 LITRA WYWARU WARZYWNEGO
50 DAG MASLAKÓW
2 CEBULE, 5 ZIEMNIAKÓW
10 DAG DROBNEGO MAKARONU
PO 3-4 ZIELA ANGIELSKIEGO I PIEPRZU
3 ŁYŻKI MASŁA, 1 LIŚC LAUROWY
PO KILKA GAŁAZEK SZAŁWI i TYMIANKU
Aksamitna zupa z lasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maslaki oczyscic umyć i pokroić na małe częsci. Cebule obrac i posiekać. W dużym garnku rozpuscic masło i zeszklic cebule, a nastepnie dodać grzyby. Do garnka wlać 5 łyżek bulionu, sól, ;isc laurowy, a także ziele angielskie i pieprz. Maślaki dusic pod przykryciem do miekkości i wlac bulion. Ziemniaki obrac i pokroić w drobna kostkę, wrzucic do zupy. Po 15 minutach od dodania ziemniaków wsypać makaron i dalej gotowac. Szałwię i tymianek umyć. posiekać i wrzucic do garnka. kiedy ziemniaki i makaron będą miekkie, zdjac z ognia. Podawac z pieczywem żytnim.
Komentarze