Polecam dziś mój przepis na przepyszną, rozgrzewającą i aromatyczną zupę krem z czerwonej soczewicy. Zupa jest bezglutenowa, ale gdy użyjemy warzywnego bulionu, wtedy będzie też wegańska. Serdecznie polecam :-)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
pół szklanki suchej czerwonej soczewicy
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pietruszka (korzeń)
2 ziemniaki
1 szklanka bulionu
1 puszka pomidorów
sól, pieprz, curry, papryka mielona słodka
oliwa do smażenia
podprażone ziarna sezamu i listki świeżej bazylii do dekoracji
Aksamitna zupa krem z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zaczynamy od pokrojenia cebulki w drobną kostkę i smażenia jej na oliwie wraz z curry i papryką czerwoną. Gdy cebula się zeszkli do dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i uważamy, by się nie przypalił. Garść ziaren sezamu podprażamy na suchej patelni.
2. Następnie do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Chwilę smażymy.
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i chwilę wszystko smażymy.
4. Następnie dodajemy suchą soczewicę, mieszamy i chwilę smażymy wszystko razem.
5. Następnie dodajemy bulion warzywny (szklanka lub trochę więcej) i wszystko gotujemy pod przykryciem, aż soczewica zmięknie i wchłonie sporo płynu.
6. Następnie dodajemy pomidory z puszki, wszystko mieszamy i chwilę gotujemy. Na tym etapie możemy jeszcze doprawić solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Jeżeli zupa okaże się zbyt gęsta, to możemy dodać trochę wody.
7. Na końcu wszystko blendujemy. Zupa nie powinna być zbyt gęsta. Podaję posypaną uprażonymi ziarnami sezamu i listkami świeżej bazylii.
Smacznego :-)
Komentarze