Brukselka od zawsze kojarzyła nam się zw wczesną jesienią...jesteśmy jej amatorami. Postanowiliśmy zrobić własną wersję zupy z urozmaiceniem...bo sery też lubimy, zwłaszcza kozie
60 min
Składniki:
2 duże marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
500 g brukselka
1 łyżeczka masła klarowanego
200 g drobnego makaronu
1.2 l bulionu warzywnego
125 g sera pleśniowego lazur
koperek
pieprz
Zupa z brukselki i sera pleśniowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki, pietruszkę, seler kroimy w kostkę. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem, gotujemy do momentu, kiedy będą półtwarde. Następnie dodajemy makaron i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Dotujemy do miękkości makaronu. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Do smaku doprawiamy pieprzem.
Komentarze