Zupa Toskańska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna jako danie główne dla osób lubiących pomidory z ziołami.

  • 60 min

Składniki:


  • cebula biała 2szt
    tymianek 3 świeże gałązki
    Czosnek 2 ząbki
    bazylia 2 świeże gałązki
    Rosół Wołowy 1 kostka
    parmezan 30gr
    bagietka 1/2 szt
    pomidory z puszki 200ml
    oliwa 150 ml
    koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    chilli 1 mała papryczka
    szczypta cukru

Zupa toskańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Czosnek, chili i cebulę drobno posiekaj. Podsmaż na połowie oliwy.
    Jak cebula zrobi się rumiana wlej litr wody i dodaj Kostkę wołową.
    Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj powoli ok 15 minut.
    Bagietkę porwij na mniejsze kawałki. Skrop obficie pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach aż grzanki zrobią się rumiane.
    Pod koniec gotowania dodaj do zupy listki tymianku, posiekane liście bazylii oraz szczyptę cukru. Zagotuj i wlewaj na talerze. Po wierzchu posyp upieczonymi grzankami i posyp startym parmezanem. Podawaj natychmiast.

Porady

W sezonie zamiast pomidorów w puszce można również użyć świeżych co dodatkowo uwydatni ich smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy