Zupa porowo-ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Smaczna, kremowa zupa, którą można podać czystą lub z grzankami

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 3 pory (tylko biała i jasnozielona część)
    - 1 cebula
    - 6 ziemniaków
    - 50 g masła
    - szczypiorek
    - grzanki
    - sól, pieprz, słodka śmietana

Zupa porowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory pokroić w plasterki, ziemniaki i cebule w kostkę. W rondlu rozpuścić masło. Wrzucić warzywa i smażyć na maśle ok. 3 minuty, aż por i cebula się zeszklą.
    Zalać 3 szklankami wody (może być bulion). Gotować do miękkości ziemniaków. Zblendować na gładko.
    Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu polać śmietaną i dodać grzanki.

Komentarze

Podobne przepisy