Zupa marchewkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybka i dość syta potrawa dla ludzi uwielbiających marchew. Studiując mieszkałam poza domem i ta właśnie ,dość tania zupa była idealna dla studenckiego portfela jak i żołądka.

  • 40 min

Składniki:

  • 1.5-2 kg marchewki
    troszkę masła do podsmażenia marchwi
    kostka rosołowa
    2 ząbki czosnku lub cebula jak kto woli:)
    1 -2 ziemniaki

Zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę( szybciej się wtedy ugotują) . W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy tam pokrojone warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek . Chwilę podsmażamy
  • 2. Warzywa w garnku zalewamy wodą( ja zalewam trochę ponad marchewkę) Wszystko zagotowujemy, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy dalej do ugotowania marchewki na 'miękko". Przyprawiamy pieprzem, solą lub innymi przyprawami do smaku.
  • 3. Gdy marchew jest już miękka miksujemy zupę blenderem. Zazwyczaj zupa wychodzi za gęsta więc dodajemy trochę przegotowanej ciepłej wody.

Porady

Warto posypać zupę startym serem. Idealnie komponuję się też z grzankami chlebowymi z masłem robionymi w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy