Zielony krupniczek

0 (0 ocen)

Bardzo dobra zupa na ciepłe dni i bardzo zdrowa, polecam.

Składniki:

  • • 2 litry zimnej wody,
    • kość od schabu,
    • pół cebuli średniej,
    • mały kawałeczek selera,
    • 1 mała pietruszka,
    • 2 średnie marchewki,
    • 3 średnie ziemniaki,
    • 100g kaszy jęczmiennej,
    • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielski,
    • łyżka smalcu, natka pietruszki, koperek

Zielony krupniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlać zimną wodę, dodać kość.
    Zagotować, zszumować i zmniejszyć ogień, gotować 10 minut.
    Włożyć obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz starte na tarce
    o dużych oczkach warzywa(seler, marchew, pietruszkę).
    Gotować przez 20 minut. Dodać ziele angielskie, liść laurowy ,
    kaszę jęczmienną, doprawić solą i pieprzem.
    Podsmażyć na smalcu obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do zupy.
    Gotować do miękkości kaszy.
    Odstawić z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek

Porady

Krupnik najlepiej smakuje ja dużo zieleniny się doda (natkę pietruszki, koperek).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy