Zapiekanka owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb bardzo cienko smarujemy
masłem. Posypujemy 1-2 łyżkami cukru, dociskamy kryształki dłonią i smażymy na suchej patelni, aż cukier lekko się skarmelizuje.
2.Twaróg dokładnie miksujemy.Następnie wsypujemy
mąkę i mieszamy. Truskawki
płuczemy, usuwamy szypułki
i starannie osuszamy.
3.Naczynie żaroodporne
smarujemy masłem. Na dnie
układamy grzanki i równomiernie
wykładamy warstwę truskawek. Posypujemy łyżką cukru.
Na truskawkach rozsmarowujemy twaróg i opruszmy pozostałym cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 °C.
Wkładamy naczynie
i pieczemy tak długo, aż ser lekko się przyrumieni, a truskawki
puszczą sok.
Komentarze