Zapiekanka owocowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Żaneta Majchrowska

  • Łatwy

Składniki:

  • - pszenny chleb (4 kromki, może być tostowy): 4 sztuki
    - truskawki: 40 dekagramów
    - brązowy cukier: 5 łyżek
    - twaróg tłusty: 20 dekagramów
    - mąka ziemniaczana (czubata): 1 łyżka
    - masło: 2 łyżeczki

Zapiekanka owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka owocowa 1. Chleb bardzo cienko smarujemy
    masłem. Posypujemy 1-2 łyżkami cukru, dociskamy kryształki dłonią i smażymy na suchej patelni, aż cukier lekko się skarmelizuje.
  • Zapiekanka owocowa 2. Twaróg dokładnie miksujemy.Następnie wsypujemy
    mąkę i mieszamy. Truskawki
    płuczemy, usuwamy szypułki
    i starannie osuszamy.
  • Zapiekanka owocowa 3. Naczynie żaroodporne
    smarujemy masłem. Na dnie
    układamy grzanki i równomiernie
    wykładamy warstwę truskawek. Posypujemy łyżką cukru.
    Na truskawkach rozsmarowujemy twaróg i opruszmy pozostałym cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 °C.
    Wkładamy naczynie
    i pieczemy tak długo, aż ser lekko się przyrumieni, a truskawki
    puszczą sok.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy