Zapiekanka makaronowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

To danie jest alternatywą dla ludzi oszczędnych i zabieganych. Niektóre składniki można spokojnie zamienić na to co ma się akurat w lodówce. Bardzo pyszne i bardzo pożywne .

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szkl. Makaronu ( ja używam świderek)
    25 dkg szynki drobiowej
    0,5 kg pieczarek
    2 czerwone papryki
    Szczypiorek , natka pietruszki
    0,5 szkl. Śmietany 18%
    2 jajka
    15 dkg sera żółtego
    Sól, pieprz, zioła prowansalskie
    Olej

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Przelać zimna wodą i odcedzić. Szynkę i paprykę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na oleju. Oddzielnie smażyć pokrojone pieczarki aż zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki (szynkę ,paprykę i pieczarki) wymieszać z makaronem i dodać szczypiorek. Przełożyć do wysmarowanej olejem formy do zapiekania o wymiarach 24x14 cm.
    Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalać zapiekankę przygotowanym wcześniej sosem i posypać startym żółtym serem. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. Celsjusza piekarnika i zapiekać ok. 20 minut. Można opcjonalnie posypać posiekana natką pietruszki.
    Życzę smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy