To danie jest alternatywą dla ludzi oszczędnych i zabieganych. Niektóre składniki można spokojnie zamienić na to co ma się akurat w lodówce. Bardzo pyszne i bardzo pożywne .
Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente. Przelać zimna wodą i odcedzić. Szynkę i paprykę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na oleju. Oddzielnie smażyć pokrojone pieczarki aż zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki (szynkę ,paprykę i pieczarki) wymieszać z makaronem i dodać szczypiorek. Przełożyć do wysmarowanej olejem formy do zapiekania o wymiarach 24x14 cm.
Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalać zapiekankę przygotowanym wcześniej sosem i posypać startym żółtym serem. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. Celsjusza piekarnika i zapiekać ok. 20 minut. Można opcjonalnie posypać posiekana natką pietruszki.
Życzę smacznego.
Komentarze