Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy tak, aby był al dente. Obieramy pieczarki, kroimy je na ćwiartki i także gotujemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostki, przyprawiamy i smażymy. Brokuła dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem (też można go ugotować). Gotujemy sos serowy ( ja użyłam gotowego 4 sery z knorr, ale można zrobić samemu), do sosu dodałam pokrojonego w kostki sera mozzarella.
Naczynie żaroodporne smarujemy lekko olejem. Kładziemy makaron, zalewamy lekko sosem, i dodajemy wg uznania wszystkie składniki, tj. kurczak, pieczarki, odsączoną kukurydzę, brokuła, pokrojony ser mozzarella, pomidorki pokrojone w ćwiartki, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym żółtym serem. Na to układamy resztę makaronu i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 15-20 min. Pod koniec posypujemy jeszcze zółtym serem.
Możemy jeść z ketchupem, sosem paprykowym lub czosnkowym.
Smacznego!
Porady
Jeśli mamy naczynie żaroodporne bez przykrycia, warto zakryć je folią, żeby makaron nie był twardy.
Komentarze