Zapiekanka makaronowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybka i najlepsza ! Można do niej dodać co tylko się chce.

  • 40 min

Składniki:

  • makaron, np. świderki,
    brokuł,
    pierś z kurczaka,
    pieczarki,
    kukurydza,
    ser żółty,
    ser mozzarella,
    pomidory koktajlowe,
    sos serowy,
    zioła prowansalskie

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy tak, aby był al dente. Obieramy pieczarki, kroimy je na ćwiartki i także gotujemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostki, przyprawiamy i smażymy. Brokuła dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem (też można go ugotować). Gotujemy sos serowy ( ja użyłam gotowego 4 sery z knorr, ale można zrobić samemu), do sosu dodałam pokrojonego w kostki sera mozzarella.

    Naczynie żaroodporne smarujemy lekko olejem. Kładziemy makaron, zalewamy lekko sosem, i dodajemy wg uznania wszystkie składniki, tj. kurczak, pieczarki, odsączoną kukurydzę, brokuła, pokrojony ser mozzarella, pomidorki pokrojone w ćwiartki, posypujemy ziołami prowansalskimi i startym żółtym serem. Na to układamy resztę makaronu i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 15-20 min. Pod koniec posypujemy jeszcze zółtym serem.
    Możemy jeść z ketchupem, sosem paprykowym lub czosnkowym.
    Smacznego!

Porady

Jeśli mamy naczynie żaroodporne bez przykrycia, warto zakryć je folią, żeby makaron nie był twardy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy