Wytrawne babeczki "kwiaty"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla miłośników nie tylko słodyczy.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto na 12 babeczek
    250 g mąki
    75 g margaryny
    135 g gęstej śmietany 18 %
    1 jajko małe
    sól
    1/2 płaskiej łyżki startej gałki muszkatołowej

    Nadzienie
    12 plasterków salami
    100 g sera brie
    12 czarnych oliwek

    Sos
    2 czubate łyżki gęstej śmietany 18 %
    jajko małe
    pieprz cytrynowy
    ew. czarnuszka do posypania

Wytrawne babeczki "kwiaty" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-232sla1 1. Ciasto.
    Do przesianej mąki dodajemy resztę składników i mieszamy najpierw łyżką , potem zagniatamy.
    Ciasto owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście , kilkadziesiąt minut.
    W tym czasie ser bardzo drobno kroimy.Oliwki wyjmujemy z zalewy.
    Ciasto wałkujemy dość cienko ( poniżej 1/2 cm.).
    Wykrawamy koła 12 cm. ( foremka 6,5 cm.) i wykładamy nimi foremki , tworząc fale.
    Ser rozkładamy po bokach foremki.
    Sos.
    Do śmietany dodajemy jajko , pieprz i dokładnie roztrzepujemy.
    Uzyskany sos równomiernie rozlewamy do foremek.
    Do każdej wkładamy zwinięte salami i do środka wtykamy oliwkę.
    Możemy posypać czarnuszką.
  • image-1kxv7r3 2. Babeczki pieczemy ok. 30 minut w 180 C.

Porady

Babeczki najlepiej smakują ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy