Wiśniówka na jesienne i zimowe wieczory

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wiśniówka czyli moja nalewka wiśniowa , którą dzisiaj polecam jest najpopularniejsza z nalewek.
Można ją kosztować od razu po zrobieniu, jednak im dłużej postoi tym jest lepsza, a owoce doskonałe nadają się do deserów, ciast itp.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wiśnie 3 kg,
    spirytus 95 % 1 litr,
    cukier ok. 2 - 2,5 kg,

Wiśniówka na jesienne i zimowe wieczory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiśniówka na jesienne i zimowe wieczory 1. Wiśnie umyć, osączyć a następnie wydrylować.
    Wydrylowane wiśnie przełożyć do dużego słoja zalać spirytusem na 6 tygodni.
    Po tym czasie cały alkohol przelać do butelek , a wiśnie zasypać cukrem, ponownie odłożyć na kolejne 5 tygodni.
    Po tym czasie otrzymany sok łączymy z alkoholem z butelek i otrzymujemy super wiśniówkę (nalewkę wiśniową) na zimne, jesienne i zimowe wieczory.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy