Waniliowe cupcakes z jeżynami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Podstawa przepisu to waniliowe muffiny. Krem jest świeży i lekki, bez dodatku masła, idealny do delikatnych owoców. A jeżyny powodują, że cupcakes wygladają lekko i elegancko.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • składniki,
    12 cupcakes:

    muffiny:
    10g miękkiego masła
    ½ szklanki cukru
    2 jajka
    ¾ szklanki mąki
    ½ łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    3 łyżki stołowe mleka

    krem:
    100g mascarpone
    200g śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy

    dodatkowo:
    12 jeżyn do dekoracji

Waniliowe cupcakes z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cupcake 1. Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka zmiksować na gładką masę. Dodać mleko, masa powinna mieć delikatną, lekko płynną konsystencję.
    wyłożyć masę 12 foremek wypełnionych papilotkami i piec przez 24 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Wystudzić.
  • cupcake 2. Ubić śmietanę, dodać mascarpone i cukier, chwilę miksować. Wyciskać z rękawa na babeczki, udekorować jeżynami. Można wstawić na 30minut do lodówki, aby masa była bardziej kremowa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy