Podstawa przepisu to waniliowe muffiny. Krem jest świeży i lekki, bez dodatku masła, idealny do delikatnych owoców. A jeżyny powodują, że cupcakes wygladają lekko i elegancko.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
składniki,
12 cupcakes:
muffiny:
10g miękkiego masła
½ szklanki cukru
2 jajka
¾ szklanki mąki
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki stołowe mleka
krem:
100g mascarpone
200g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy
Waniliowe cupcakes z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka zmiksować na gładką masę. Dodać mleko, masa powinna mieć delikatną, lekko płynną konsystencję.
wyłożyć masę 12 foremek wypełnionych papilotkami i piec przez 24 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Wystudzić.
2.Ubić śmietanę, dodać mascarpone i cukier, chwilę miksować. Wyciskać z rękawa na babeczki, udekorować jeżynami. Można wstawić na 30minut do lodówki, aby masa była bardziej kremowa.
Komentarze