Udka w ryżu z włoszczyzną i rukolą

0 (0 ocen)

  • 10 min

Te udka to pomysł na bardzo łatwy i szybki do zrobienia a zarazem smaczny, aromatyczny obiad :) Wystarczy tylko kilka składników, 10 minut przygotowań i mamy bardzo smaczny, niedzielny obiadek :)

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    1 kg udek lub podudzi
    przyprawa do dań Kucharek
    pieprz czarny mielony
    odrobina gorczycy białej
    400 g ryżu
    120 g włoszczyzny słupki mrożonej
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 litr gorącej wody
    sól
    oregano świeże
    rukola do podania

Udka w ryżu z włoszczyzną i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka (możemy je wcześniej obrać ze skóry) układamy na spodzie naczynia żaroodpornego, przyprawiamy Kucharkiem, pieprzem i gorczycą.
  • 2. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (termoobieg) przez 20 minut.
  • 3. Ryż wsypujemy do miski, solimy, dodajemy włoszczyznę i kilka listków oregano, mieszamy.
  • 4. Gdy udka się podpieką, wyjmujemy je z piekarnika.
  • 5. Na wierzch udek wysypujemy ryż, zalewamy bulionem połączonym z wodą.
  • 6. Przykrywamy i ponownie wkładamy do piekarnika.
  • 7. Pieczemy 45 minut w temp 180 st. C z termoobiegiem.
  • 8. Gotowe nakładamy na talerze i dekorujemy świeżą rukolą.

Porady

Możemy je również podać z sezonową surówką.

Komentarze

Podobne przepisy