Udka na ketchupowym ryżu

4.46 (162 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Najczęściej robię to danie gdy jestem u rodziców na weekend

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
    3 duże cebule
    1 kg udek z kurczaka
    MARYNATA:
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, majeranek, tymianek, curry, papryka słodka, 4 łyżki oleju
    SOS:
    1 kostka masła
    1 ząbek czosnku
    6 szklanek wody
    pieprz, przyprawa uniwersalna
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki cukru
    8-10 łyżek ketchupu
Wystaw ocenę:

4.46 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka na ketchupowym ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciskamy przez praskę, składniki na marynatę mieszamy i nacieramy udka, przykrywamy folią i wstawiamy na 2h do lodówki.
  • 2. Robimy sos: masło topimy na małym ogniu, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy, potem ketchup i na końcu wodę, od razu zdejmujemy z ognia (nie zagotowujemy).
  • 3. Surowy ryż wsypujemy na blachę, cebule kroimy w plastry i układamy na ryżu, na wierzchu układamy udka i zalewamy sosem. Pieczemy 1h 20 min w 200 st. C, nie przykrywamy.

Porady

Ketchup może być łagodny lub pikantny w zależności od upodobań, dla mnie danie lepsze jest z pikantnym:) Jeśli udka zrumienią się zbyt mocno, obracam je na drugą stronę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować