TRUSKAWKOWIEC

0 (0 ocen)

  • 40 min

Czas potrzebny na jego wykonanie jest niewiele dłuższy niż przygotowanie dobrego omleta, a i składniki prawie te same...Piekę go zawsze wtedy kiedy synek woła latem- "Mamo upiecz mi ciasto", bowiem składniki mam zawsze pod ręką.

  • 40 min

Składniki:

  • -5 jajek
    - niepełna szklanka cukru
    - 1 i pół szklanki mąki pszennej
    - czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 galaretki
    - dowolne owoce (mogą być truskawki, czereśnie, maliny, porzeczki, itp.)

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij mikserem z cukrem do białości (ważne aby pokazały się w masie pęcherzyki powietrza). Dodaj po łyżce mąki powoli mieszając. Na końcu wsyp proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
    Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia, po czym wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 25-30 min na złoty kolor.
    W międzyczasie rozpuść 2 galaretki w dwóch szklankach wrzątku i odstaw do niecałkowitego stężenia. Owoce umyj i pokrój. Po upieczeniu ułóż na wierzchu ciasta pokrojone owoce i zalej gęstą galaretką. Wstaw do lodówki na 30 min w celu całkowitego związania galaretki.

Porady

Ciasto to nie wymaga ponczowania ponieważ i tak soczyste truskawki nadadzą mu wilgotności.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy