Truskawkowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Truskawkowe babeczki idealne dla niezapowiedzianych gości.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki razowej
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy marki Tesco)
    1 jajko
    1/3 szklanki mleka (lub więcej w zależności od konsystencji ciasta)
    1/2 szklanki zmielonych migdałów
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    truskawki (w ilości, jakiej lubicie najbardziej)

Truskawkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
    Truskawki kroimy na plasterki, ćwiartki lub w kostkę - jak wolicie :-)
    Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól i migdały.
    Dodajemy do nich składniki mokre: rozbełtane jajko, olej i mleko.
    Mieszamy łyżką do połączenia składników, w razie potrzeby dodać więcej mleka.
    Formę na muffinki wykładamy papilotkami. (Ja mam foremki silikonowe, więc pomijam tę czynność.)
    Nakładamy ciasto do foremek na ok. 3/4 ich wysokości, a na wierzchu układamy truskawki, dociskając je lekko.
    Przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-17 minut, aż do zarumienienia.
    Smacznego! :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy