Truskawkowe babeczki

0 (0 ocen)

Truskawkowy sezon bez ciast z ich udziałem to sezon stracony. Każdy wypiek z udziałem tych owoców smakuje wyjątkowo.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag maki pszennej,
    • 15 dag margaryny,
    • 8 dag cukru pudru,
    • 3 żółtka,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

    • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek
    Dodatkowo:
    • Około 0,5 litry truskawek,
    • 1 galaretka truskawkowa,
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 1 łyżka cukru pudru,
    • 2 łyżeczki żelatyny

Truskawkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki.
    Wylepione babeczki pieczemy około 15 minut w 180°C.
    Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w 1 i ¾ szklanki przegotowanej wody. Studzimy.

    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dokładamy do niej cukier do smaku. Po dokładnym wymieszaniu dokładamy żelatynę. Miksujemy. Śmietanką wypełniamy upieczone wcześniej i przestudzone babeczki.
    Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia śmietanki.
    Między czasie oczyszczone truskawki kroimy w kostkę.
    Tak przygotowane wykładamy na śmietankę.
    Całość zalewamy tężejąca galaretką. Ponownie odkładamy do chłodu.
    Gdy galaretka zastygnie możemy się częstować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy