Truskawkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki.
Wylepione babeczki pieczemy około 15 minut w 180°C.
Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.
2.Galaretkę rozpuszczamy w 1 i ¾ szklanki przegotowanej wody. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dokładamy do niej cukier do smaku. Po dokładnym wymieszaniu dokładamy żelatynę. Miksujemy. Śmietanką wypełniamy upieczone wcześniej i przestudzone babeczki.
Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia śmietanki.
Między czasie oczyszczone truskawki kroimy w kostkę.
Tak przygotowane wykładamy na śmietankę.
Całość zalewamy tężejąca galaretką. Ponownie odkładamy do chłodu.
Gdy galaretka zastygnie możemy się częstować.
Komentarze