Trufle czekoladowe

0 (0 ocen)

Pyszny i prosty deser, na każdą okazję

Składniki:

  • 3/4 szklanki kremówki
    170 g gorzkiej czekolady
    250 g herbatników
    kolorowa posypka

Trufle czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę przelej do rondelka i zagotuj. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do momentu aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
    W między czasie zmiel herbatniki.
  • 2. Herbatniki przełóż do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. 15-20 minut.
    Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formuj nie wielkie kulki i obtaczaj w wybranej posypce. Trufelki układaj na desce/talerzu. Gotowe odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy