Tort z wędzoną makrelą

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Soczyste kawałki makreli na puszystym puree z ziemniaków oblane pysznym sosem chrzanowym. Podany w formie tortu ozdobi stół każdej uroczystości.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki średniej wielkości: 10 sztuk
    - cebula: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - filety z wedzonej makreli: 3 sztuki
    SOS CHRZANOWY:
    - chrzan tarty ze słoika: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - śmietana 12%: 3 łyżki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - sól: 3 szczypty
    - koperek: 1 łyżeczka
    - olej do wysmarowania formy: 1 łyżeczka

Tort z wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z makrelą wędzoną 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, ubijamy na puree, zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy przestygną dodajemy do nich mąkę, masło i wbijamy jajko. Całość dobrze zagniatamy. Doprawiamy solą do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej olejem okrągłej formy (moja miała 20 cm średnicy). Na wierzch najpierw układamy podsmażoną w krążkach cebulę a następnie filety z wędzonej makreli. Całość polewamy sosem chrzanowym ( w misce łączymy ze sobą chrzan, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz). Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu posypujemy koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy