Delikatny i bardzo smaczny torcik.Serdecznie polecam :-)
60 min
Składniki:
Torcik bezowy
Składniki
Składniki na beza:
8 białek,
2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu
8 suszonych daktyli namoczonych w spirytusie
dzień wcześniej
Składniki na krem:
500 g sera mascarpone
300 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
150 g masy karmelowej z puszki
2 łyżki orzechów włoskich
10 daktyli zalanych dzień wcześniej spirytusem
Torcik bezowy z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle(obrać ze skórki ile można) do bezy pokroić na małe kawałki dzień wcześniej zalać spirytusem . Białka wlać do miski i ubić na sztywną pianę następnie dodać cukier i 2 łyżeczki octu. Ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Następnie dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pokrojone daktyle i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany papier do okrągłej formy. Wstawić do uprzednio nagrzanego do 150ºC piekarnika.
Piec około 2 godzin Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik,
uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia.
Wykonanie kremu: Orzechy podsmażyć na suchej patelni i razem z daktylami posiekać na małe
kawałki. Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką
masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy
delikatnie połączyć (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane
bakalie, wymieszać. Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem,
przykryć drugim krążkiem. Całość posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao i udekorować
środek daktylami i orzechami. Smacznego :-)
Komentarze