Torcik bezowy z daktylami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatny i bardzo smaczny torcik.Serdecznie polecam :-)

  • 60 min

Składniki:



  • Torcik bezowy
    Składniki
    Składniki na beza:
    8 białek,
    2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki octu
    8 suszonych daktyli namoczonych w spirytusie
    dzień wcześniej
    Składniki na krem:
    500 g sera mascarpone
    300 ml śmietany kremówki 36%
    1 łyżka cukru pudru
    150 g masy karmelowej z puszki
    2 łyżki orzechów włoskich
    10 daktyli zalanych dzień wcześniej spirytusem

    Blacha okrągła 26 cm

Torcik bezowy z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle(obrać ze skórki ile można) do bezy pokroić na małe kawałki dzień wcześniej zalać spirytusem . Białka wlać do miski i ubić na sztywną pianę następnie dodać cukier i 2 łyżeczki octu. Ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Następnie dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pokrojone daktyle i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany papier do okrągłej formy. Wstawić do uprzednio nagrzanego do 150ºC piekarnika.
    Piec około 2 godzin Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik,
    uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia.
    Wykonanie kremu: Orzechy podsmażyć na suchej patelni i razem z daktylami posiekać na małe
    kawałki. Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką
    masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy
    delikatnie połączyć (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane
    bakalie, wymieszać. Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem,
    przykryć drugim krążkiem. Całość posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao i udekorować
    środek daktylami i orzechami. Smacznego :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy