Torcik bezowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Coś dla łakomczuchów

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 jaj ( białka) szczypta soli 1,5 szkl cukru 10 dkg rodzynek 10 dkg orzechów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny KREM 250g serka mascarpone śmietane 30%0,5szkl cukru pudru

Torcik bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z soli na sztywna pianę .Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując, kiedy cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i gładka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny mieszając na małych obrotach. Orzechy i rodzynki kroimy na drobno łączymy z pianą po dodaniu bakalii masę mieszamy łyżką.
  • 2. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, formując 2 koła o średnicy 23 cm.Wierzch wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C NA TERMOOBIEG.Po czym jak zamkniemy drzwi od piekarnika zmniejszamy temperaturę do 130 C i pieczemy ok. 90 mim. Krem- śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder i serek mascarpone.Upieczone bezy przekładamy kremem.

Porady

Do kremu można dodać owoce sezonowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy