Tęczowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolorowy i niedrogi deser.Banalnie prosty w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 galaretka zielona
    - 1 galaretka czerwona
    - 1 galaretka żółta
    - paczka okrągłych biszkoptów (niekoniecznie)
    - jogurt naturalny

Tęczowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pudeleczka 1. Podstawowa rzecz to znalezienie ciekawych pojemniczków. To już kwestia tego, co kto posiada lub jaki kształt chciałby uzyskać.
    Ja wykorzystałam plastikowe pojemniczki po czteropakach puddingu, który wcześniej nabyłam w miejscowym supermarkecie.
    Muszę przyznać, że ów zakup został dokonany z premedytacją i pełną świadomością tego, iż jego głównym celem było pozyskanie tych oto pojemniczków...
  • 2. Przyrządzamy poszczególne galaretki wg instrukcji z opakowań (zmniejszając o 1/3 ilość wody).

    Pierwszą galaretkę (u mnie zielona) wlewamy po troszku do każdego z pojemniczków. Chłodzimy, aż galaretka stężeje.
  • teczowe2 3. Do każdej z dwóch pozostałych galaretek dodajemy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego i dobrze mieszamy.

    Dolewamy do pojemniczków ze stężałą (zieloną) galaretką, kolejną galaretkę (czerwoną) i ponownie odstawiamy do schłodzenia.

    Podobnie postępujemy z ostatnią - żółtą galaretką.
  • 4. Na samą górę każdego pojemniczka wkładamy "do góry nogami" po jednym biszkopciku (po wyjęciu babeczek z pojemniczków będzie on podstawą).

    Wszystko jeszcze raz schładzamy.

    I gotowe!

    Proste i efektowne. A miny dzieci - bezcenne..

Porady

Biszkopty jednak nie do końca sprawdzają się w roli "podstawki" ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy