Tęczowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podstawowa rzecz to znalezienie ciekawych pojemniczków. To już kwestia tego, co kto posiada lub jaki kształt chciałby uzyskać.
Ja wykorzystałam plastikowe pojemniczki po czteropakach puddingu, który wcześniej nabyłam w miejscowym supermarkecie.
Muszę przyznać, że ów zakup został dokonany z premedytacją i pełną świadomością tego, iż jego głównym celem było pozyskanie tych oto pojemniczków...
2.Przyrządzamy poszczególne galaretki wg instrukcji z opakowań (zmniejszając o 1/3 ilość wody).
Pierwszą galaretkę (u mnie zielona) wlewamy po troszku do każdego z pojemniczków. Chłodzimy, aż galaretka stężeje.
3.Do każdej z dwóch pozostałych galaretek dodajemy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego i dobrze mieszamy.
Dolewamy do pojemniczków ze stężałą (zieloną) galaretką, kolejną galaretkę (czerwoną) i ponownie odstawiamy do schłodzenia.
Podobnie postępujemy z ostatnią - żółtą galaretką.
4.Na samą górę każdego pojemniczka wkładamy "do góry nogami" po jednym biszkopciku (po wyjęciu babeczek z pojemniczków będzie on podstawą).
Wszystko jeszcze raz schładzamy.
I gotowe!
Proste i efektowne. A miny dzieci - bezcenne..
Porady
Biszkopty jednak nie do końca sprawdzają się w roli "podstawki" ;)
Komentarze