Tarta z bakaliami i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namoczyć śliwki w wodzie z rumem do miękkości.
Bakalie poza orzechami również namoczyć w wodzie do miękkości.
Mąki wymieszać z cukrem i solą. Dodac schłodzone masło i szybko zagnieść. Dodać jajko. Zagnieść i zawinąć w folie. Schłodzić 30min w lodówce.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować.Po nakłuwać widelcem. Wylepić forme na tarte lub tortownice 23cm/24cm. Upiec w nagrzanym do 180stopni piekarniku przez 20min. Ostudzić
Śliwki odsączyć i zblendować . Następnie rozsmarować na spód tarty. Na śliwki wyłożyć odsączone i posiekane bakalie oraz orzechy.
Marcepan rozwałkować i przykryć nim bakalie. Można powycinać dowolne kształty np kwiatki. Udekorować solonymi orzeszkami ziemnymi.
Zapiec w piekarniku okolo 35min.
Komentarze