Tarta z bakaliami i marcepanem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna tarta na świąteczny stół

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód tarty: 120g mąki pszennej razowej lub orkiszowej
    80g mąki tortowej
    50g mąki krupczatki
    90g cukru trzcinowego
    jajko
    125g masła
    szczypta soli

    Nadzienie:
    50ml rumu
    około 100g suszonych śliwek
    około 250g bakalii dowolnych, w tym orzechy

    Na wierzch:
    marcepan 200g
    orzechy ziemne do dekoracji

Tarta z bakaliami i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczyć śliwki w wodzie z rumem do miękkości.
    Bakalie poza orzechami również namoczyć w wodzie do miękkości.
    Mąki wymieszać z cukrem i solą. Dodac schłodzone masło i szybko zagnieść. Dodać jajko. Zagnieść i zawinąć w folie. Schłodzić 30min w lodówce.
    Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować.Po nakłuwać widelcem. Wylepić forme na tarte lub tortownice 23cm/24cm. Upiec w nagrzanym do 180stopni piekarniku przez 20min. Ostudzić
    Śliwki odsączyć i zblendować . Następnie rozsmarować na spód tarty. Na śliwki wyłożyć odsączone i posiekane bakalie oraz orzechy.
    Marcepan rozwałkować i przykryć nim bakalie. Można powycinać dowolne kształty np kwiatki. Udekorować solonymi orzeszkami ziemnymi.
    Zapiec w piekarniku okolo 35min.

Komentarze

Podobne przepisy