Babeczki piernikowe z marcepanem i bakaliami mikołaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Do mąki dodać orzechy,migdały,cynamon,amoniak,przyprawę do piernika wszystko wymieszać
2.• Margarynę rozpuścić dodać mleko zostawić do ostygnięcia
3.• Jajka utrzeć z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera dodać pomarańczową skórkę kandyzowaną i starty na grubej tarce marcepan przemieszać wsypać mąkę.
Dolewać mleko wymieszane z margaryną aż się połączą składniki Ciasto przełożyć do papilotek zastawić na 30 minut aby odpoczęło piec 180 stopni ok 30 min
4.Polewa piernikowa
• wymieszać cukier z przyprawą do piernika wlać sok z cytryny w razie potrzeby dolać troszkę wody wymieszać pędzlem posmarować babeczki na każdą dać na środek biszkopt
5.lukier królewski
• białko jajka ubić dosypywać cukier puder ok 1 do 1/5 szklanki zależy od białka jakie duże było jajko
• Gotowy lukier przełożyć kilka łyżek do miski dodać barwnik czerwony wymieszać Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego każdy osobno na biszkopcie zrobić wzór mikołaja białym lukrem a czapeczkę i usta czerwonym Do zrobienia oczek użyłam polewy czekoladowej
Komentarze