Tarta śliwkowo-migdałowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna na niedzielny podwieczorek

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto

    25 dag mąki pszennej
    12 dag masła
    1 żółtko
    1 łyżka brązowego cukru
    szczypta soli
    3 łyżki wody


    Nadzienie

    1 łyżka cukru pudru
    75 dag śliwek węgierek
    3 łyżki brązowego cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    garść płatków migdałowych

Tarta śliwkowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce.
    Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, ponakłuwac w kilku miejscach widelcem i posypać cukrem pudrem.
    Owoce poukładać na cieście, posypać cynamonem, brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy