Tarta serowa z cytryna

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dodatek cytryny podkreca smak i zapach ciasta-polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    .250 gr maki pszennej
    .180 gr margaryny
    .2 zoltka
    .3 lyzki cukru
    .1 lyzeczka proszku do pieczenia
    .sok z polowy cytryny
    .skorka otarta z cytryny

    Masa serowa
    .500 gr sera ricotta ( moze byc z wiaderka )
    .150 gr cukru pudru
    .50 gr margaryny
    .4 jajka
    .1 maly budyn waniliowy
    .1 duza cytryna ( sok i starta skorka )

Tarta serowa z cytryna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Forme do tartej smarujemy margaryna i pudrujemy maka.
    Z podanych wyzej skladnikow zaczyniamy ciasto,potem schladzamy w lodowce owiniete folia spozywcza ok.1/2 godz.
    Po schlodzeniu ciasto walkujemy ,nakladamy na forme za pomoca walka,dociskamy je do brzegow,reszta odcinamy walkiem wten sposob rownamy gore,dno ciasta nakluwamy widelcem.
  • 2. Zoltka ucieramy z cukrem pudrem ,dodajemy ser,dalej ucieramy,potem sok i otarta skorka z cytryny,potem rozpuszczony i schlodzony tluszcz,budyn, na koniec piane z bialek i delikatnie mieszamy.
    Mase wylewamy na przygotowane ciasto,pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stC przez 40 min.
  • 3. Przez 15 min,pozostawiamy tarte w zamknietym wylaczonym piekarniku,potem lekko uchylamy i studzimy ,przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy