Tarta bananowo-malinowa

0 (0 ocen)

Pyszna tarta z owocami do kawy

Składniki:

  • CIASTO
    mąka 250 gr
    śmietana kwaśna 1 łyżka
    cukier puder 100 gr
    margaryna 150 gr
    żółtka 2 szt
    KREM
    Jogurt naturalny -400 ml
    ser biały -1 kost (250)
    śmietana 18% - 250 ml
    cukier puder - 2 łyżki
    galaretka brzoskwiniowa - 1 opak
    galaretka agrestowa - 1 opak
    WIERZCH CIASTA
    galaretka truskawkowa - 1 opak
    maliny leśne
    banan - 1 szt
    listki mięty

Tarta bananowo-malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść kruche ciasto, odstawić do lodówki na 30 minut.
  • 2. Następnie formę na tartą o wymiarach 27 cm, posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, nakłuć ciasto widelcem, włożyć do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop.
  • 3. KREM Do rondla wlać jogurt, śmietanę i zmieloną 2 krotnie kostkę sera i cukier puder.
  • 4. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową i agrestową, dokładnie wymieszać, nie gotować.
  • 5. Na ostudzone ciasto wyłożyć trochę opłukanych i osączonych malin. Przykryć kremem jogurtowym.
  • 6. Ułożyć na kremie resztę malin i banana pokrojonego w plasterki.
  • 7. Galaretkę przygotować w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Zastygniętą galaretką polać owoce, włożyć do lodówki. Ozdobić listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy