Szyszki z kandyzowanym ananasem

0 (0 ocen)

Wszyscy i duzi i mali kochają takie małe chrupiące co nie co. Tak zrobione szyszki są świetną przekąska nie tylko dla dzieci,a le i dorosłych.

Składniki:

  • 170 g margaryny
    450 g krówek
    150 g ryżu preparowanego
    100 g kandyzowanego ananasa
    1 łyżka kakao

Szyszki z kandyzowanym ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krówki pozbawiamy opakowań.

    Kandyzowanego ananasa kroimy na małe kawałki wielkości mniej więcej przypominające ryż preparowany.

    Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, które wrzucamy do wysokiego garnka i stawiamy na "wolnym" ogniu. Gdy się rozpuści wrzucamy do garnka rozpakowane krówki i dodajemy kakao. Całość mieszamy, aż krówki się rozpuszczą. Gdy to nastąpi, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy ryż oraz pokrojonego ananasa i dokładnie mieszamy tak, by wszystko było pokryte masą.

    Z powstałej masy formujemy szyszki.

    Gotowe szyszki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na kilka minut do lodówki, by stężały. Potem można już zajadać:)

    Uwaga!!! Masa jest bardzo gorąca. Lepiej trzymać ja z daleka od maluchów, bo mogą się paskudnie poparzyć jak zaczną podkradać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy