Szybkie risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wsypujemy na patelnię na rozgrzany olej. Dodajemy łyżeczkę soli. Mieszamy aż będzie szklisty. Zalewamy dwiema szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolać wody.
2.Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i podsmażamy. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cebulę. Jak cebula się zeszkli i zmięknie, dodajemy pokrojoną również w kostkę paprykę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
3.Kiedy ryż będzie miękki wsypujemy ok łyżeczki curry (zależy od gustu). Ryż ma być lekko "maślany" w wyglądzie. Jeśli jest za "suchy" można podlać trochę olejem lub wodą. Następnie mieszamy ryż z pozostałymi składnikami.
Komentarze