Szybkie ciastka migdałowo-różane

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niezwykle kruche maślane ciasteczka z różaną nutą. Powstają błyskawicznie i błyskawicznie znikają.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 24 sztuki:
    100g zmielonych migdałów
    200g mąki
    100g masła
    100g cukru
    płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 łyżeczki konfitury z róży
    szczypta soli

Szybkie ciastka migdałowo-różane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z sodą, solą,cukrem oraz zmielonymi migdałami. Następnie dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, różę oraz jajko. Wszystko razem zagnieść do połączenia składników. Uformować wałek. Podzielić na 4 części. Każdą z tych części podzielić jeszcze na 6 . Formować kulki, lekko spłaszczyć na blasze. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze około 12 minut w 180C.
    Pozostawić do wystudzenia.

Porady

Ciastka można upiec także bez dodatku konfitury różanej (wtedy należy dodać łyżeczkę soku z cytryny).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy