1.Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wodę i olej, dodajemy sól i cukier, wkruszamy drożdże. Wyrabiamy 10 min. Blachę smarujemy oliwą, posypujemy mąką i na blaszce wałkujemy pizzę. Ciasto posypujemy mąką. Włączamy piekarnik, wkładamy pizzę i pieczemy aż nagrzeje się do 200 stopni.
2.Farsz: Cebulę kroimy w paski i smażymy na oleju. Pomidora kroimy w półplasterki i dodajemy do cebulki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko podsmażamy aż cebulka będzie miękka. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka kroimy w kostkę.
3.Gdy piekarnik nagrzeje się do 200 stopni, wyciągamy ciasto i nastawiamy piekarnik na 250 stopni. W tym czasie ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, nakładamy farsz z cebuli i pomidora, na to kładziemy pokrojone jajko, posypujemy startym żółtym serem i oregano. Pieczemy ok 10-15 min w temperaturze 250 stopni.
Porady
Do pizzy możemy stosować różne farsze w zależności od upodobań :)
Komentarze