Sznycelki z Mortadelki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny,bardzo tani obiadek domowy.Polecam.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg mortadeli wieprzowej
    jajka,mąka pszenna,bułka tarta do panierki
    papryka słodka,pieprz cayenne,kozieradka,sól,estragon
    2kg ziemniaków
    1 pęczek koperku
    100g. masła
    6 dużych ogórków małosolnych
    olej rzepakowy do smażenia

Sznycelki z mortadelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy,płuczemy,wrzucamy do garnka,zalewamy wodą,lekko solimy,gotujemy do miękkości.Ziemniaki odcedzamy,przeciskamy dwukrotnie przez praskę,dodajemy roztopione masło oraz bardzo drobno poszatkowany koperek,mieszamy.Mortadelę kroimy w plasterki o grubości 1cm.Jaja wbijamy do miski wsypujemy przyprawy (wg.uznania smakowego) ,mieszamy energicznie trzepaczka.Plasterki mortadeli panierujemy najpierw w mące,jajku,bułce tartej,smażymy na rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor z obu stron.Ogórki kroimy w plasterki.Sznycelki porcjujemy na talerze,podajemy z ziemniakami oraz ogórkami małosolnymi.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy