Połączenie kruchego ciasta i rozpływających się w ustach jabłek z cynamonem zadowoli każdego. Idealna jako deser na niedzielne leniwe popołudnie przy kawie.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto: 200 g miekkiego masła, pokrojonego w kostkę, 3 szklanki mąki, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 łyżek cukru, cukier z prawdziwą wanilią, szczypta soli. Nadzienie: 700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, 150 g cukru pudru. Ponadto: łyżka mleka do posmarowanie wierzchu ciasta.
Szarlotka wykwintna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodać żółtka, cukier z wanilią i sól. Zagnieść gladkie ciasto, które podzielić na 2 części - jedna powinna być o ok. 1/3 większa od drugiej.
2.Większą częścią wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 22-24 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut (temp. 200°C). Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i schłodzić.
3.Jabłka pokrojone w plasterki połączyć z cytryną, cynamonem, goździkami, cukrem.Włożyć do tortownicy z podpieczony ciastem. Wygładzić powierzchnię.
4.Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg (najłatwiej będzie włożyć ciasto między 2 kawałki folii spożywczej i w ten sposób wałkować), ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie skleić ciasto na krawędziach. Ponakłuwać wierzch widelcem, posmarować łyżką mleka i wstawić do piekarnika na 50-60 minut w temp. 200°C
Porady
Najlepiej prezentuje się na ciepło z lodami waniliowymi, polana sosem czekoladowym.
Komentarze