Szarlotka czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedna z moich ulubionych szarlotek.Dostałam przepis od przyjaciółki ze Śląska.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    10 dag zimnej margaryny
    20 dag mąki
    4 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    2 żółtka
    tłuszcz do formy
    Farsz:
    80 dag antonówek
    2 łyżki masła
    łyżeczka cynamonu
    1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
    białko
    łyżeczka cukru

Szarlotka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimną margarynę posiekaj z mąką wymieszaną z kakao,aż będzie przypominać kruszonkę.Dodaj cukier,cukier waniliowy,żółtka i 2-3 łyżki zimnej
    wody, tak by zagnieść ciasto.Rozwałkuj i wylep nim dno i boki natłuszczonej
    tortownicy (ok.20 cm średnicy).Wstaw do lodówki na 30 min.Z pozostałego ciasta powycinaj paseczki.
  • 2. Antonówki obierz, usuń gniazda nasienne,pokrój w kostkę.Połowę jabłek wrzuć do rondla, dodaj masło i cynamon, duś na wolnym ogniu, aż zmiękną.Dodaj resztę jabłek, wymieszaj i odstaw, by przestygły.Wsyp kawałki czekolady.
  • 3. Schłodzone ciasto w formie nakłuj widelcem i przełóż na nie jabłka.Na wierzchu ułóż paseczki z ciasta.Posmaruj białkiem, posyp cukrem.Piecz ok.
    35 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni. Najlepsza na ciepło.

Porady

Jeżeli jest mało słodka można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy