Szarlotka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimną margarynę posiekaj z mąką wymieszaną z kakao,aż będzie przypominać kruszonkę.Dodaj cukier,cukier waniliowy,żółtka i 2-3 łyżki zimnej
wody, tak by zagnieść ciasto.Rozwałkuj i wylep nim dno i boki natłuszczonej
tortownicy (ok.20 cm średnicy).Wstaw do lodówki na 30 min.Z pozostałego ciasta powycinaj paseczki.
2.Antonówki obierz, usuń gniazda nasienne,pokrój w kostkę.Połowę jabłek wrzuć do rondla, dodaj masło i cynamon, duś na wolnym ogniu, aż zmiękną.Dodaj resztę jabłek, wymieszaj i odstaw, by przestygły.Wsyp kawałki czekolady.
3.Schłodzone ciasto w formie nakłuj widelcem i przełóż na nie jabłka.Na wierzchu ułóż paseczki z ciasta.Posmaruj białkiem, posyp cukrem.Piecz ok.
35 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni. Najlepsza na ciepło.
Porady
Jeżeli jest mało słodka można posypać cukrem pudrem.
Komentarze