Czekoladowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać do miski mąkę i kakao. Wcierać opuszkami palców masło, tak aby ciasto przypomniało zacierki. Dosypać cukier. Wymieszać. Dodać żółtka, esencję waniliową i wlać tyle wody, żeby zagnieść ciasto.
2.Rozwałkować ciasto na stolnicy wyłożyć nim tortownicę ( średnica ok 20cm). Wstawić do lodówki na 30 min. Z reszty ciasta, powycinac dekoracyjne listki, albo inne ozdoby na wierzch szarlotki.
3. Jabłka umyć, obrać i pokroić na grube plastry. Połowę wrzucić do rondelka, dodać masło cynamon, i ewentualnie czekoladę i dusić na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną.
4.Dodać surowe jabłka, wymieszać, zestawić z ognia do ostygnięcia. Widelcem nakłuć ciasto w formie i przełożyć na nie jabłka. Na wierzchu ułożyć listki z reszty ciasta i posmarować je ubitym białkiem oraz posypać odrobiną cukru.
5.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Smacznego!
Komentarze