czekoladowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Nietypowa szarlotka dla miłośników czekolady;)Zapraszam na :http://cynamonowacukierenka.blogspot.com

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kakao w proszku: 4 łyżki
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier: 4 łyżki
    - żółtka jaj: 2 sztuki
    - esencja waniliowa: 0.5 łyżeczki
    - zimna woda: 2 łyżki

    - jabłka: 750 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - czekolada gorzka lub deserowa kostki: 3 sztuki
    - piana z białek: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Czekoladowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać do miski mąkę i kakao. Wcierać opuszkami palców masło, tak aby ciasto przypomniało zacierki. Dosypać cukier. Wymieszać. Dodać żółtka, esencję waniliową i wlać tyle wody, żeby zagnieść ciasto.
  • 2. Rozwałkować ciasto na stolnicy wyłożyć nim tortownicę ( średnica ok 20cm). Wstawić do lodówki na 30 min. Z reszty ciasta, powycinac dekoracyjne listki, albo inne ozdoby na wierzch szarlotki.
  • 3. Jabłka umyć, obrać i pokroić na grube plastry. Połowę wrzucić do rondelka, dodać masło cynamon, i ewentualnie czekoladę i dusić na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną.
  • 4. Dodać surowe jabłka, wymieszać, zestawić z ognia do ostygnięcia. Widelcem nakłuć ciasto w formie i przełożyć na nie jabłka. Na wierzchu ułożyć listki z reszty ciasta i posmarować je ubitym białkiem oraz posypać odrobiną cukru.
  • 5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Na ciepło Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować