syrop imbirowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny na zimę, rozgrzewa, wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * korzeń imbiru (średni)
    * 5 szklanek wody
    * sok z 1 cytryny
    * 3 łyżki miodu

Syrop imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1uufuyc 1. Obierz imbir, pokrój go w plastry lub kostkę kostkę (im drobniejszy tym lepszy).
  • image-1sycm8e 2. Zagotuj wodę, dodaj imbir i gotuj na małym ogniu ok. 50 min.
  • image-1k6qvw8 3. Ostudź wywar do temperatury pokojowej.
  • image-12mu0jf 4. Przecedź imbir i dodaj miód do wywaru.
  • image-0ejjnfk 5. Podgrzej otrzymany wywar, aż miód się rozpuści.
  • image-2anyxds 6. Po ostudzeniu dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
  • image-1svn9v0 7. Wymieszaj dokładnie i przelej do słoika/butelki.

Porady

Syrop najlepiej dodawać do herbaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy