Ta słodka propozycja troszkę odbiega od tradycyjnych świątecznych wypieków, choć niewątpliwie kolorystycznie jak najbardziej wpasowuje się w bożonarodzeniową atmosferę:)
Świąteczny śmietankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Każdą z nich rozlać na pół w taki sposób by w naczyniach były równe ich pojemności, dzięki temu warstwy galaretek po zastygnięciu będą równe..
2.Jogurt zmiksować ze śmietaną i cukrami.
3.Żelatynę wsypać do rondelka i zalać zimnym mlekiem. Odstawić na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzać, aż się rozpuści, cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić i połączyć mikserem z masą śmietanowo - jogurtową.
4.Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wylać jedną część zielonej galaretki. Wstawić do zamrażalnika. Gdy zastygnie, wlać 1/3 masy śmietanowej. Wstawić ponownie do zamrażalnika do zastygnięcia. Następnie wylać połowę czerwonej galaretki. Wstawić do zamrażalnika. I tak postępować dalej z kolejnymi warstwami, wylewając je tak by wyglądały jak na zdjęciu. Gdy ostatnia warstwa zastygnie, deser wstawić do lodówki i kroić najlepiej po upływie 2 godzin.
Komentarze