Świąteczna Stefanka

0 (0 ocen)

Pyszne i szybkie ciacho bez pieczenia:)

Składniki:

  • 1 litr mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny
    1 i 1/2 szklanki kaszy manny
    2-3 łyżki kakao
    aromat rumowy
    ok 5 paczek herbatników
    połówki orzechów włoskich

    POLEWA:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    2-3 łyżki wrzątku

Świąteczna stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i warstwę herbatników. Kakao rozmieszać z niewielką ilością wody, aby nie było grudek. Mleko wlać do garnka, dodać oba cukry i margarynę. Całość zagotować i powoli wsypywać kaszę ,energicznie mieszając. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać rozpuszczone kakao, wymieszać i gorącą wylać na herbatniki,wyrównać. Do drugiej kilka kropli aromatu, wymieszać i gorącą wylać, wyrównać. Przykryć warstwą herbatników. Na wierzch polać polewą i na każdym herbatniku ułożyć po orzeszku. Gdy zastygnie pokroić na kawałki i smacznego:)
    POLEWA:
    Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać kakao i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, gotować krótko.

Porady

Masę trzeba robić dosyć szybko, ponieważ mocno gęstnieje i ciężko ją później wyrównać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy