Świąteczna stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i warstwę herbatników. Kakao rozmieszać z niewielką ilością wody, aby nie było grudek. Mleko wlać do garnka, dodać oba cukry i margarynę. Całość zagotować i powoli wsypywać kaszę ,energicznie mieszając. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać rozpuszczone kakao, wymieszać i gorącą wylać na herbatniki,wyrównać. Do drugiej kilka kropli aromatu, wymieszać i gorącą wylać, wyrównać. Przykryć warstwą herbatników. Na wierzch polać polewą i na każdym herbatniku ułożyć po orzeszku. Gdy zastygnie pokroić na kawałki i smacznego:)
POLEWA:
Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać kakao i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, gotować krótko.
Porady
Masę trzeba robić dosyć szybko, ponieważ mocno gęstnieje i ciężko ją później wyrównać.
Komentarze