Surówka z selera

0 (0 ocen)

  • 20 min

Aromatyczna i bardzo zdrowa, w smaku słodko- winna.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 średni seler,
    1 marchewka,
    2 - 3 średnie jabłka
    garść rodzynek,
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka cukru (w zależności od słodkości jabłek)
    1 łyżeczka soku z cytryny.

Surówka z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler umyc, obrac i zetrzec na duzych oczkach tarki.Marchew obieram i ścieram na drobnych oczkach.
    Jabłka obrac ze skórki. Połowę owoców ścieram na tarce o małych oczkach, a resztę na dużych oczkach. Skrapiam sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały.
    Do miski przekładam starte jabłka i seler. Dodaję sparzone rodzynki, majonez i jogurt. Doprawiam do smaku cukrem i ew. sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszam. Wstawiam do lodówki na ok. 20 minut do schłodzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy