Surówka z selera

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Niewiele składników, niewiele pracy, dużo dobrego smaku.

  • Łatwy

Składniki:

  • 1.:
    - seler (waga startego selera): 300 gramów
    - jabłko (duże, soczyste, słodko-kwaśne): 1 sztuka
    - sok z połowy cytryny: 1 sztuka
    - rodzynki sultanki: 3 łyżki
    2.:
    - jogurt bałkański lub gęsty jogurt naturalny: 0.5 szklanki
    - płynny miód: 2 łyżki
    - sól morska, pieprz cytrynowy (opcjonalnie, do smaku): 1 szczypta

Surówka z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler, jabłko obrać. Sparzyć cytrynę, z połowy wycisnąć sok. Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić do namoczenia na kilka minut.
  • 2. Seler zetrzeć na cienkie wiórki, jabłko na grubsze i skropić je sokiem z cytryny. Dodać odciśnięte rodzynki.
  • 3. Do jogurtu dodać miód, sól morską i pieprz cytrynowy i dokładnie rozprowadzić. Sos dodać do surówki, całość wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy