Surówka z pekinki z oliwkami i papryką

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Szybka surówka z zaledwie kilku składników z orzeźwiającym sosem na bazie soku z cytryny i koperku

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska - około 700g
    1 cebula czerwona
    1 duża żółta papryka
    10 czarnych oliwek
    2 łyżki drobno posiekanego koperku
    sól, pieprz
    1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    4 łyżki oleju rzepakowego zimno tłoczonego

Surówka z pekinki z oliwkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy, osuszamy. Umytą i odsączoną kapustę kroimy i przesypujemy do miski.
  • 2. Do pokrojonej kapusty dodajemy pokrojoną cebulę, oliwki i paprykę - warzywa delikatnie solimy.
  • 3. do słoiczka wlewamy sok z cytryny, olej, sól, pieprz, koperek - potrząsamy tak by utworzył się sos. Polewamy przed podaniem surówkę i mieszamy

Porady

Taką surówkę można posypać uprażonymi nasionami np. słonecznika lub dyni.

Komentarze

Podobne przepisy