Surówka z cukinii, czerwonej cebuli i rozmarynu

0 (0 ocen)

  • 8 min

Zdrowa, pełna cennych składników surówka z cukinii, czerwonej cebuli i rozmarynu, którą podaję do obiadu lub grillowanego mięsa. Aromatyczna i kusząca. Idealnie pasuje do dań rybnych. Ma bogaty smak i błyskawicznie ją przygotujesz.

  • 8 min

Składniki:

  • -młoda zielona cukinia : 1 sztuka
    -czerwona cebula : 0,5 sztuki
    -szczypiorek ( posiekany) 2-3 łyżki
    -świeży rozmaryn : 1 gałązka

    sos:
    -ocet balsamiczny : 2 łyżki
    -oliwa z oliwek : 8 łyżek
    -sok z cytryny : 1 łyżeczka
    -bazylia suszona : 1 łyżeczka
    -sól : 0,5 łyżeczki

Surówka z cukinii, czerwonej cebuli i rozmarynu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu wymieszać. Cebulę obrać, posiekać w piórka.
  • surówka lekka i pyszna 2. Cukinie umyć, odciąć końce. Nożem do obierania warzyw lub do parmezanu ściąć plastry cukinii. Wrzrucić do miski, posypać szczypiorkiem, rozmarynem i cebulą. Polać sosem, wymieszać.

Porady

Do surówki można dodać cukinię żółtą i zieloną, koniecznie młodą, wówczas nie trzeba jej obierać ze skórki i surówka będzie mieć piękne kolory.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy