Surówka wiosenna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Bardzo lubię robić i jeść surówki warzywne, bosą smaczne i zdrowe.Ta jest jedną z moich ulubionych.

  • 30 min

Składniki:

  • ● średnia główka sałaty lodowej
    ● 3 liście czerwonej sałaty fryzyjskiej
    ● 3 liście zielonej sałaty fryzyjskiej
    ● 5-7 pomidorków koktajlowych
    ● ogórek
    ● czerwona cebula
    ● 10 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz ziołowy
    Sos winegret:
    ● 4 łyżki oleju
    ● 4 łyżki wody
    ● 2 op. gotowego sosu winegret

Surówka wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Umyte liście sałaty rwiemy na kawałki 1. Sałaty lodową i fryzyjskie myjemy,
    dokładnie osączamy
    i rwiemy na kawałki
  • Warzywa kroimy w ćwiartki i plasterki 2. Pomidorki myjemy i kroimy
    w ćwiartki, a ogórka w plasterki.
    Cebulę obieramy i kroimy
    w krążki. Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach
  • ...mieszamy, doprawiamy i posypujemy serem 3. Warzywa wsypujemy do miski,
    mieszamy. Doprawiamy i posypujemy
    startym serem.
  • Sałatkę polewamy sosem winegret 4. Przygotowujemy sos: zawartość
    torebek mieszamy z wodą,
    wlewamy olej i ponownie mieszamy.
    Polewamy sałatkę

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy