Suflet z pora

0 (0 ocen)

  • 30 min

Oto moja wersja tej wyszukanej przystawki przygotowanej z prostych produktów

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    - 1 duży por
    - 2 jajka
    - 1 szklanka bulionu warzywnego
    - ser żółty do posypania
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - masło
    - natka pietruszki
    - sól, pieprz

Suflet z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy drobno pokrojonego pora i podsmażamy. Wlewamy bulion i gotujemy do momentu całkowitego odparowania. Blendujemy na gładką masę i przekładamy do miseczki. Żółtka odłączamy od białek i dodajemy do masy z pora. Wsypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprz. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Posypujemy drobno startym żółtym serem.
  • 2. Kokilki lub inne naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wypełniamy je masą z pora. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut.

Porady

Sera żółtego użyłem jedynie do posypania z obawy o to, że suflety nie wyrosną, ale was zachęcam do eksperymentowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy