Suflet waniliowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Suflet waniliowy

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mleko: 0.25 litra
    - aromat waniliowy: 2 szczypty
    - skorka z cytryny: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - jajka: 3 sztuki
    - białka: 2 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - mąka: 30 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki

Suflet waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z aromatem. Foremki sufletowe posmarować masłem. Żółtka ubić z 70g cukru, dodać mąkę. Wymieszać z mlekiem gotując aż się zagęści (bezpieczniej w kąpieli wodnej, ale nie jest to konieczne). Nie zagotować. Dodać skórkę z cytryny. Chłodne białka ubić na sztywną pianę. Połowę piany ubić z kremem. Resztę delikatnie z nim wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 220st. (200st z termoobiegiem) 20 min. Nie otwierać w trakcie pieczenia. Podawać posypany cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy